fbpx

Zijn het voor jou ook uitdagende tijden? Waarschijnlijk wel. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Tijdens normale conjunctuur is het soms al moeilijk om bepaalde situaties het hoofd te bieden, laat staan tijdens een (c*r*n*) crisis. Daarom geven we graag wat tips om ook deze crisis door te komen.

 

Neem nieuws en media strategisch op

 

De kans dat het nieuws je happy maakt, is tijdens omstandigheden al bijzonder klein. De kans dat het nieuws je nu happy maakt, is nog veel kleiner. Waar was jij wanneer vliegtuigen in de WTC torens vlogen? De kans is groot dat je het herinnert alsof het gisteren was. Zat je naar het nieuws te kijken? Op het moment zelf waarschijnlijk niet. Wat ik wil zeggen is dit: Belangrijk nieuws komt je sowieso wel aan de oren, daar kun je niet om heen. Wil je toch goed op de hoogte blijven van het nieuws over de corona crisis? Bekijk het nieuws dan strategisch, en niet op elk moment van de dag. Zet een specifiek moment op je agenda om naar het nieuws te kijken. Doe dit niet ’s morgens, of je dag is al naar de knoppen voor die goed en wel begint. Doe dit ook niet net voor het slapengaan. Je brein heeft anders, net voor het optimaal kan uitrusten, een impuls gekregen die je waarschijnlijk zorgen maakt. Mijn advies: Wil je het nieuws toch volgen? Doe dat dan aan het einde van je (werk)dag en beperk dit tot maximaal 25 minuten.

 

Wees niet te streng voor jezelf

 

Ben je niet zo productief als anders? Slaap je al eens wat langer uit? Stel je al eens makkelijker eens iets uit in deze periode? Wees niet te streng voor jezelf. We zitten in een situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Nieuwe situaties vragen altijd een adaptatietijd. We hebben niet anders te kiezen om als mensen, als ondernemers, als familieleden en vrienden te leren omgaan met zulke situaties. De kans is immers groot dat deze blijven of terugkomen. Wees dus wat zachter voor jezelf als je tot de vaststelling komt dat je niet je systemische, goed georganiseerde zelf bent in deze periode.

 

Werk aan je fysieke gezondheid

 

Het continu binnenblijven zal vroeg of laat een impact hebben op je fysieke gezondheid. Termen zoals “corona-kilo’s” doen al de ronde op sociale media. Nu is het dus een ideaal moment om je beweging terug op een hoger niveau te brengen. Experimenteer eens met een “Start to Run”-programma of neem nog eens die oude fiets van onder het stof. Je zou elke dag best iets van fysieke inspanning doen. Wandelen, lopen en fietsen behoren in periodes van lock-down waarschijnlijk tot de makkelijkste opties. Start voorzichtig op en bouw voor jezelf een nieuwe gewoonte. De kans is groot dat je na deze uitzonderlijke periode deze gewoonten blijft behouden. Elk probleem heb z’n voordeel zou wijlen Johan Cruyff zeggen zeker?

 

Zoek verbinding met vrienden, familie en collega’s

 

Hoewel we beter even wat minder fysiek afspreken met elkaar, is het net nu belangrijk om extra aandacht te besteden aan sociaal contact. Social distancing hoeft niet zozeer asociaal isolement te worden. Gebruik vooral de nieuwe technologieën om een extra dimensie te geven aan je contact met vrienden, familie en collega’s. Bijna elke social media app laat je tegenwoordig wel videobellen. En er zijn uiteraard ook professionele tools als Zoom en Skype for Business.

 

Test eens een meditatie app

 

En nu we toch over je brein bezig waren. Ga eens die meditatie app proberen waarvan je al een aantal keer reclame hebt gezien op je Facebook feed. Er zijn er best wel wat: Headspace, Calm, BrainFM, … Misschien helpt het je wel om even uit te tunen van bepaalde negatieve gedachten die je momenteel hebt. Shop je in deze periode ook liever lokaal? Dan is Ademruimte van Veerle Dobbelaere ook een aanrader. Of ben je een Apple Watch gebruiker? Wist je dat er een standaardademhaling app in zit? Just breathe. Hoewel ik je daarstraks zei dat je niet te streng moet zijn met jezelf, het is wel belangrijk dat je iets doet met deze tips. Dus tenzij je je loopschoenen al aan hebt, stel ik voor dat je nu een break neemt om een fysieke inspanning te leveren. Veel succes!

 

Spread the love