Terwijl de wereld bezig is met het grootste “thuiswerk-experiment” in de moderne geschiedenis zijn individuen koortsachtig op zoek naar manieren om productief te zijn, terwijl ze voor de eerste keer echt van thuis werken. Het balanceren van privé- en werktijd die meer dan ooit in elkaar overvloeien, is een ongelooflijke uitdaging voor velen. Ook kinderen die nu thuis zijn en veel aandacht vragen van de ouders zorgen ervoor dat thuiswerken eerder een leuk idee dan een succesvolle uitvoering is.
In dit artikel gaan we op zoek naar zaken waar momenteel het meeste tijd en productiviteit verloren gaan en waar de grootste win zit.
1. Je smartphone
Je weet wel, dat fantastische toestel die je leven zoveel beter kan maken. Helaas zijn dit vaak ook de toestellen die ons leven zoveel drukker maken. Notificaties op onze smartphone bereiken een ongeziene hoogte. Als je weet dat ruim 77% van de volwassen bevolking in België een actieve, sociale media gebruiker is, en elke gebruiker gemiddeld 6-7 accounts te managen heeft, is het logisch dat onze smartphone niet meer stilstaat. Onderzoek toont trouwens aan dat ruim één derde van de smartphone notificaties je gevoel negatief beïnvloedt. Eén derde! En tegelijk tonen andere onderzoeken dan aan dat meer dan 60% van de smartphone gebruikers nooit zijn notificaties aanpast? Zet je smartphone gerust wat meer in de “niet-storen” modus, en stel deze in zodat je enkel notificaties ontvangt van wat écht een verschil maakt in je leven.
2. Sociale media
Hoewel dit puntje natuurlijk naadloos aansluit bij het vorige, en zelfs min of meer in dezelfde categorie valt, willen ik er toch even bij stilstaan. Ik wil iets opzoeken op social media. Iets interessants dat ik de avond voordien heb gelezen, maar niet heb opgeslagen. De dag nadien stel ik vast dat het niet blijft bij het opzoeken van dat ene artikel. Telkens zie ik dat ik verder begin af te glijden in het lezen of bekijken van zaken die er niet toe doen. Het is soms zo erg dat ik na enkele minuten mezelf moet vragen: “Wat kwam ik hier nu alweer zoeken? Ah, juist, dat artikel van euhm… Wat was het ook al weer?”. Laat jou dat niet overkomen en schroef je social media gebruik terug. Op de meeste smartphones kun je dit doen via de instellingen voor schermtijd. Zo krijg je, na een door jou ingestelde tijd, in die app een melding, of sluit de app zichzelf af.
3. Je e-mailprogramma
Nog een tijdverspiller is e-mail. Als we over e-mail kritisch nadenken, wat we vanuit Business Life School overigens graag stimuleren, dan kan e-mail een tool om worden om de agenda van anderen te beïnvloeden. Sta eens stil bij het aantal e-mails die je op dagdagelijkse basis ontvangt en of deze rechtstreeks bijdragen aan het behalen van jouw doelen? Of ben je door je e-mails vooral bezig met het helpen bij doelen van anderen? Ons advies: Zet vaste tijdstippen in je agenda om e-mails te beantwoorden. Bijvoorbeeld van 10u30 tot 11u30 en van 15u tot 16u. Het voordeel van een vast tijdslot is dat je sneller zal scannen naar belangrijke e-mails en je dus efficiënter omgaat met je tijd.
4. Vergeet niet te lachen
Het is ondertussen gebleken dat mensen die zich goed voelen, ook beter presteren. Wat doe jij om je eigen fun-factor te verhogen? Wat doe jezelf om ervoor te zorgen dat je meer plezier hebt in je werk? Om te helpen zodat je medewerkers zich kunnen uitleven en amuseren op de werkplek? Het is misschien een goed moment om een aantal activiteiten in dit thema te plannen, wanneer je interne klanten terug 100% actief zijn. Gerelateerde blog: Hoe je gevoel je resultaat bepaalt.
5. Sluit nieuws uit
Het nieuws is echt besmettelijk. Niet alleen voor je gemoedstoestand, maar vooral voor je productiviteit. Is het jou al opgevallen dat als je naar een nieuwssite gaat, het zeer moeilijk is om slechts één artikel te lezen? Stel nu nog dat je echt op zoek was naar nieuws rond een specifieke topic. Voor je het weet, ben je door een goed geplaatste en aantrekkelijk verwoordde titel verder weggezonken in diezelfde website. En voor je het weet… Is het middag. Helaas, weer geen productief werk gedaan deze voormiddag. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen, dat wat in het nieuws komt, geen correcte weergave is van de realiteit. Net daarom kan het nieuws ervoor zorgen dat je verkeerde beslissingen maakt als ondernemer. Laat jou dit niet overkomen en sluit het nieuws uit. In zijn nieuwste boek, “Het Nieuwsdieet” gaat Zwitserse zakenman en auteur Rolf Dobelli hier in detail op in. Een aanrader, tijdens corona-tijden én daarbuiten.
6. Maak slaap een prioriteit
Er is niets zo moordend voor je productiviteit dan een laag energieniveau. Naast voeding en beweging heeft slaap een ongelooflijke impact op je productiviteit. Lange tijden onvoldoende slaap hebben, brengen je in een roes. Het gevaar is dat je niet altijd beseft dat je al een ruime tijd slaaptekort hebt. Ken jij de nadelen van slaaptekort? We sommen enkele op voor jou:
- Slaaptekort maken je focus en aandachtig werken exponentieel moeilijker.
- Slaaptekort zorgt voor verminderde creativiteit en vermindert je vermogen om succesvol problemen op te lossen.
- Slaaptekort vertraagt je reactiesnelheid. Dit is dan weer gevaarlijk bij autorijden en gebruik van machines.
- Tijdens je slaap worden de neurale connecties versterkt. Dit zorgt ervoor dat herinneringen zich verplaatsen van korte termijn naar langetermijngeheugen. Zonder voldoende slaap wordt je dus letterlijk vergeetachtig.
7. Beweeg meer
We zouden de verkeerde conclusie kunnen trekken dat we in drukke tijden geen tijd hebben om te sporten of te bewegen. Echter, het is belangrijk om dagelijks een routine van lichaamsbeweging in te bouwen. Wanneer je, bij voorkeur, in het begin van de dag sport, dan start je met een voorsprong. De effecten van sport in de ochtend zullen ook gedurende de rest van de dag haar positieve uitwerking hebben. Daarnaast voel je je meestal mentaal sterker als je op fysiek vlak ook sterker bent. Het is dus een denkfout om te denken dat je met sport of lichaamsbeweging werktijd of productieve tijd wegneemt. Beter is om hier echt een punt van te maken en te ervaren hoe sport en beweging ervoor zorgen dat je meer gedaan krijgt in de tijd die overblijft.
Hoe ga jij bovenstaande tips gebruiken om meer uit je beschikbare tijd te halen? Om een succesvolle heropstart van de economie te krijgen zal het immers nodig zijn om onze persoonlijke productiviteit, en vitaliteit, te maximaliseren. Stuur dit artikel gerust door naar je team of bevriende ondernemers die je een productieve dag toewenst!