fbpx

Ken je dat gevoel wanneer je in de wagen stapt, onderweg bent, en plots, out-of-the-blue, zonder enige, logische verklaring een gevoel van vreugde en opwinding voelt? Nu, dat is flow! Intens genieten en volledig opgaan in de ervaring. Ken je dat? Een eenheidsmoment waar je niets voor hoeft te doen, het is er gewoon en het stroomt. Zalig toch? Of dat moment, wanneer je op een berg de witte toppen trotseert en deze afraast met je snowboard golvend in diepe, zachte poedersneeuw. Heeeeeeerlijk!

Alleen maar dat, enkel het hier en nu bestaan nog. Je gaat totaal op in de ervaring, zonder aan iets anders te denken of afgeleid te worden. Je geniet intens van al wat je zintuigen, je lichaam en bewustzijn kunnen waarnemen. Notie van tijd valt volledig weg. Je ego lost op en je wordt deel van waar je mee bezig bent.

Voorwaarden om in flow te geraken

Wel, er zijn evenveel eenheidsmomenten die vanzelf komen als dat er situaties zijn waar je passie aangesproken wordt, waar er duidelijke aanleidingen zijn om in flow te geraken. Sta eens even stil bij jezelf. Wanneer kom jij in flow? Wat brengt jou in flow? Op welke momenten voel jij die eenheidservaringen? Hou dat bij! Want jouw vermogen om in flow te geraken, zal jou helpen om een optimale beleving te bekomen in alles wat je onderneemt.

Volgens onderzoeker Owen Schaffer van Bradley University zijn er zeven voorwaarden om met een activiteit te kunnen stromen:
1. Weten wat je moet doen.
2. Weten hoe je het moet doen.
3. Weten hoe goed je het doet.
4. Weten waar je heen moet.
5. Het moet een grote uitdaging voor je vormen.
6. En een grote kundigheid van je vereisen.
7. Je moet vrij zijn van afleiding.

Om intrinsieke motivatie en betrokkenheid bij jezelf en je medewerkers te bevorderen is het dus cruciaal om te weten welke taken en rollen jou in flow brengen, en vooral dat magische gevoel creëren van met één ding bezig te zijn. Want dan heerst er orde in je bewustzijn. Dan stroomt de passie en creativiteit. Dat vinden we trouwens niet alleen bij creatieve beroepen en spirituele leiders. Iedereen kan in flow geraken!

“Een gelukkig mens is zo tevreden met het heden dat hij niet aan de toekomst denkt.”
– Albert Einstein

 

Drie technieken om in flow te komen

Sterk leiderschap kenmerkt zich met het vermogen om in flow te geraken, met de capaciteit van de bedrijfsleider om de betrokkenheid en motivatie van zijn team geregeld te peilen en hen te begeleiden met technieken om flow te maximaliseren. Wat is er precies nodig? Enkele technieken op een rijtje.

Techniek 1: Kies een doel met uitdaging
De kunst bestaat erin om een taak te kiezen die haalbaar is en je capaciteiten een tikkeltje te boven gaat, zodat je verveling kan vermijden. Of frustratie en angst, als we beginnen aan iets waar we de kennis missen om de taak met succes te volbrengen en bijgevolg snel op te geven.

Techniek 2: Formuleer duidelijke en concrete doelen
Een heldere missie formuleren, concrete doelen stellen… het klinkt evident maar ervaring in grote bedrijven toont dat managers geobsedeerd zijn door plannen, details en duizelingwekkende strategieën zonder een duidelijk einddoel. Jouw teams hebben duidelijke doelen nodig om in flow te komen, en tegelijk moeten ze deze ook opzij kunnen zetten eens in actie, zodat ze de gehechtheid aan het resultaat en mentale blokkades kunnen loslaten.

“Je bent veel beter af met een kompas dat op een concreet doel geijkt is, dan met een kaart.”
– Joichi Ito

 

Techniek 3: Focus op één taak
We denken vaak dat we tijd besparen door meerdere dingen tegelijk te doen, maar ondertussen is het wetenschappelijk tegendeel bewezen dat multi-tasking de productiviteit net vermindert. Je concentreren op één enkele activiteit is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om in flow te komen. Zolang jij de controle over je geest bij jou houdt, en dus niet weggeeft aan social media of Google en het internet, vergroot jij je kans op flow.

Ga dus aan de slag met de voorwaarden, technieken en omgeving die jou in flow brengen. Werk aan je vermogen om in flow te geraken. Dat is pas sterk leiderschap. Onderzoek welke activiteiten en taken jouw passie en creativiteit aanspreken. Je zal voelen dat je betrokkenheid en intrinsieke motivatie stijgen, en je een optimale beleving creëert in al wat je onderneemt. En last but not least, bouw ook af wat jou uit flow brengt.

Op jouw groei!

Ben jij bedrijfsleider en wil je concrete inzichten om jouw leiderschap en bedrijfsmanagement naar een hoger niveau te tillen? Lees meer over ons Business Management Program.

 

 

Spread the love